duminică, 19 aprilie 2009

Tehnologie vs. Tehnologie: nevoia pentru un robot care cântă la vioară

Azi am dat peste 2 filmulețe pe youtube, ambele prezentând inovațiile făcute în industria robotică, ambele însă foarte diferite.
Primul film este despre un robot-cărăuș. BigDog merge în 4 picioare și poate căra 350 livre. Inovația acestui robot este abilitatea sa de a-și păstra echilibrul pe picioare. ‘Mersul’ a dat bătaie de cap oamenilor de știință, roboții neputându-și menține echilibrul, având probleme cu obstacole și fiind foarte instabili; motiv pentru care până acum s-a recurs la folosirea roților sau altor forme de mișcare. Acest robot însă are un echilibru incredibil chiar și pe teren extreme de accidentat, pe gheață sau în urma unui impact puternic, lucru care îi da acces în zone în care roboți pe roți și oameni ar ajunge cu greu. Iată un exemplu de tehnologie folositoare care are potențialul de a salva (și desigur a distruge prin râzboaie) multe vieți.



Al doilea robot arată ceva mai estetic decât primul, lucru care nu îi dă însă superioritate. Toyota a scos pe piață un robot care cântă la vioară…de ce? De ce avem nevoie de un robot care cântă la vioară? Și cântă e mult spus, atâta tot că apasă degetele acolo unde trebuie, de fiecare dată exact acolo. Chiar așa de bucuroși suntem să ne dăm umanitatea? Chiar așa ne grăbim să luăm în brațe și să dăm bani pe fiecare nou gadget? Pentru că o să fie destul bogatași care o să-l cumpere. De ce? Pentru că știe să cânte cu precizie 100.000 la vioară? Asta e ideea unui interpret, de fiecare dată va fi altfel melodia, pentru că nici cel mai bun violinist nu poate repeat identic un cântec, iar asta îi confer unicitate, pe când robotul asta face, repetă exact aceeași chestier (decât dacă nu îl programăm altfel). Și poate un robot scrie o simfonie, sau măcar să interpreteze melodia în concordanță cu propria identitate? Încă o dată: De ce avem nevoie de așa ceva?

2 comentarii:

chr spunea...

Eu zic ca un robot ar putea scrie o simfonie. In ultimul timp chiar m-am gandit la ideea de a scrie un program care sa compuna muzica care sa sune bine. Teoria muzicala este destul de bine pusa la punct, eu zic ca se poate.

zaurovski spunea...

zici ca e dintr-un film de-ala vechi sf :|
da primu e simpatic :))